Web Analytics

Lego, en interesse også for voksne


Referat fra klubbmøte 28. april 2025

Det var mange spente fjes å se i Frivilligsentralen denne kvelden. Etter hvert forsto jeg at flere av medlemmene hadde stiftet bekjentskap med Lego-byggeren Thomas Christensen da han hadde utstilling i Kunstparken for et par år siden. Noen gren litt på nesen da utstillingen ble annonsert. Lego-bygging hørtes ikke veldig kunstnerisk ut. Men utstillingskomiteen hadde trua, og utstillingen ble satt opp og endte med å bli en av de best besøkte gjennom tidene.

De som vil gjenoppfriske de storslåtte installasjonene, som det heter på kunstspråk, kan gå til denne: https://www.austagderblad.no/her-sorteres-det-lego-og-du-inviteres-til-a-bygge-risor/s/5-6-492313

I foredraget i Risør Rotaryklubb gikk Thomas' vinkling mer mot det mentale ved Lego-bygging. Som travel forretningsmann, han er involvert i flere aksjeselskaper, kan hodet ofte bli overfylt av tanker om strategier og vurderinger og avgjørelser. I slike tilfeller legger mange seg nedpå litt eller går en tur eller ser en film eller noe annet avslappende og hyggelig. Thomas bygger Lego.

Interessen for Lego har han hatt hele livet, altså mer enn 50 år. Han fortalte at han var en del syk som liten og fikk jevnlig besøk av sin bestemor. Ikke sjelden hadde hun en eske Lego-klosser i veska si. Siden har Thomas bygd Lego sent og tidlig. Han mener selv at Lego-interessen har spart han for mange timer hos psykolog når arbeidspress og høyt aktivitetsnivå slår inn i den mentale helsen. Hvis du taster inn Lego Health på Google får du opp flere sider med linker til alle (u)tenkelige aspekter ved temaet. Aldri har jeg tenkt på Lego på denne måten.

Tilbake til kunsten. Som et apropos i debatten om hva som er kunst proklamerte Thomas : "I'm an artist!"  Og jo lenger jeg satt og hørte han dosere om teamet, jo sikrere ble jeg på at han har rett. Thomas Christensen er ikke bare en kunstner, han er en livskunstner. Og Lego-byggingen har ingen annen funksjon eller mening for han enn å være mental trening. Han deltar aldri i konkurranser. Hans produksjon består av alt fra biler og båter og hus til hele gatepartier og verdenskjente byggverk som Taj Mahal og Eiffeltårnet. Sistnevnte består av 10.000 klosser. Det gjør også modellen av Titanic, og manualen består av 1.000 sider. Han mener Lego-bygging utvikler hans evne til å lese og forstå og regne og beregne. Mange ganger effekten av et Kinder-egg, med andre ord.

Thomas bygger sine kunstverk ett for ett. Når det er ferdig setter han det på lageret han har leid på Hestemyr. Der er veggene  fylt av hyller med ferdige byggesett. Hvor mange det har blitt, fikk jeg ikke helt tak i. Interessen er ikke gratis. Noen byggesett kan koste flere tusen kroner. Men kombinasjonen av hygge og nytte og den mentale effekten er for Thomas mer verdt enn noen kroner i banken. På spørsmål om det fins et Lego-museum som kunne være interessert i å slå kloa i noen av byggverkene hans, fikk vi til svar at da må man i tilfelle utenlands. Det fins ikke noe Lego-museum i Norge. Danmark er Legoens hjemland, og der fins det selvsagt. Men den største samlingen befinner seg i privat eie i Praha. Så neste gang noen skal til Tsjekkias hovedstad kan et besøk på Museum of Bricks kanskje settes på dagsorden. Og så kan det hende noen kommer på ideen om at kunstbyen Risør burde bli sete for Norges Lego-museum. Hvem vet?

Thomas har de siste par årene vært involvert i rederidrift. Han har blant mye annet bakgrunn i shipping og da han og Martin Hauge fant hverandre i sin jakt på partner(e) til et nystartet rederi, falt brikkene bokstavelig på plass. Senere har Håkon Aanonsen sluttet seg til duoen. Risør Shipping som er rederiets navn kjøpte sitt første skip i 2023. Skipet fikk navnet "Helene Julie". Investeringen har vært såpass vellykket at de et år senere doblet flåten ved å kjøpe nok et bulkskip som fikk navnet "Rebecca". Begge går med tørrlast, for det meste korn, til gode rater. Når man er inne på området verdenshandel er det nesten umulig å ikke nevne tollsatser og hva Mr. President sine innspill har å si. Om det hadde Thomas ganske mye å si, det meste tror jeg vi unnlater å nevne her. Referatet kan jo bli hacket. Men i all ærbødighet nevner jeg at presidentens navnebror, som vi alle stiftet bekjentskap med fra barnsben av, i en slengbemerkning ble en referanse.

På alle måter en lærerik og underholdende kveld!

 

Skrevet av Johan Songe 15. mai 2025