Web Analytics

Sissel Målbakken presenterer seg



Referat fra klubbmøte 24. mars 2025

Det er alltid spennende å høre nye medlemmer fortelle om seg selv. Heldigvis har ikke klubben noen mal for vinklingen på de såkalte egoforedragene. Dermed varierer innholdet fra gang til gang, noe som gjør forsamlingen ekstra lydhør. Så også denne mandagen. Sissel fortalte åpenhjertig om sitt liv som har bestått av opp- og nedturer, slik det har vært for de fleste av oss.

Sissel ble født i Arendal i 1959. Det husker hun neppe selv, for bare ett år gammel flyttet hun med den lille familien til Flekkefjord der mor Inger Johanne hadde fått jobb ved byens apotek. I skarp kontrast til hva som var vanlig på den tiden, vokste barna opp med en yrkesaktiv mor. Derfor var det en dadda, altså hushjelp, som sørget for det daglige brød for Sissel og søsknene. Pappa Pål jobbet som lektor ved byens gymnas som tronet på Trellebakken med utsikt over byen og fjorden.

Så langt har jeg fulgt Sissels fortelling. Men så tillater referenten seg - med Sissels samtykke - et lite tillegg som han syns hører med til historien: Navnet Trellebakken skulle man tro oppsto blant elevene som slepte seg opp bakken til dagens økt med ny kunnskap. Å nei da. Trellebakken har en mye lengre og mer brutal historie. Den fikk sitt navn på 1500-tallet da hollenderne kom for å hente trelast. Skutene kunne ikke seile opp elven for å laste. Trevirket ble derfor fløtet ned den såkalte Grisefjorden til elvekanalens øvre løp og ble derfra slept over land til havna. Denne virksomheten må ha vært et blodslit, og leseren vil nå forstå navnet bedre. Byen har for øvrig en egen hollenderby som består av trange smau og hvitmalte hus - ikke ulik vår egen Tangen - som er godt bevart, og i likhet med Risør med mange mørke vinduer i vinterhalvåret. Særlige nyrike oljearbeidere fra Stavanger huserer nå i den gamle ærverdige trehusbyen.

Her går vi tilbake til Sissels versjon. Familien skaffet seg hytte på Kåløy utenfor Rasvåg på Hidra. Der oppholdt familien seg hver sommer. Og derfra har Sissel sine beste sommerminner med sjø og sol og båtliv. Ellers ble det skole og en karriere på klokkespill/lyre i pikekorpset. Da familien i 1973 flyttet til Risør begynte Sissel likegodt i Risør Musikkorps, 14 år gammel, og fikk plass i slagverkgruppa med Reidar Marcussen og Thor Erik Eriksen. Flyttingen til Risør skyldtes at mamma Inger Johanne hadde fått bevilling til å overta Risør apotek, og hele familien startet en ny tilværelse. I Flekkefjord var Sissel nettopp ferdig med folkeskolen og klar for realskole. Da hun kom til Risør var de gått over til ungdomsskole, som medførte at Sissel begynte i 8. klasse på Kjempesteinmyra.

Etter fullført gymnas  gikk veien til Oslo og farmasistudier. Eplet faller ikke langt fra stammen. Etter fire års grunnstudium med farmasi, tok hun hovedfag i farmakologi med fokus på Omega3 og hva det betyr for vårt indre. Det var ikke lett å få jobb innen faget på 1980-tallet. Sissel var heldig å få et vikariat på Risør apotek, og året etter gikk veien tilbake til hovedstaden og jobb ved Rikshospitalets apotek. Karrieren fortsatte ved Apothekernes Laboratorium for Specialpreparater på Skøyen før tilværelsen fikk en ny omdreining. Sissel hadde underveis slått seg sammen med Risør-gutten Ole Kristian, og de stiftet familie. Etter hvert som familien vokste følte de at tilværelsen i en trang leilighet i Tigerstaden ble for slitsom. De bestemte seg for å flytte tilbake til Risør. Sissel fikk jobb ved produksjonsanlegget til Weiders farmasøytiske - senere Weifa - i Kragerø. Og familien kjøpte seg hus i Linddalsveien.

Weifa ble en suksesshistorie, ikke bare for grunnleggeren Olaf Weider, men også for Kragerø - og for Sissel. Hun gikk løs på nye oppgaver med liv og lyst og hadde ansvar for kvalitet og kontroll, var en del av ledergruppe i Kragerø, samt i ledergruppe for hele Weifa. Da fabrikken etter hvert startet outsorcing av deler av produksjonen, deltok Sissel i prosjektet som kvalitetssikret  produksjonsanleggene i de nye virksomhetene i flere land, ofte på litt bortgjemte steder, rundt om i Europa.  Kjente Weifa-preparater er Paracet, Ibux og Paralgin forte. Weifa var også en stor leverandør av Metformin som brukes i legemidler for å behandle diabetes 2. I 2014 ble Weifa kjøpt opp av Aqualis og i 2015 splittet opp i Weifa og Vistin Pharma. I 2017 ble Weifa kjøpt opp av svenske Karo Pharma. Det tidligere Oslo-kontoret til Weifa er nå Karo Pharma, og de markedsfører fremdeles Paracet og Ibux under de kjente Weifa-handelsnavnene. Vistin Pharma eier og driver fortsatt anlegget på Fikkjebakke i Sannidal rett utenfor Kragerø, der de produserer Metformin. Det fører for langt å gå inn på hva som skjuler seg bak de ulike produktnavnene og Sissels roller i firmaet, men jeg fikk med meg at hun fortsatte å ha lederansvar også med nye svenske eiere. Det ble derfor mye reising til Oslo og Stockholm for å delta på diverse møter. Men da Karo Pharma i 2023 besluttet å overføre sentrale oppgaver som berørte Sissels ansvarsområder til Stockholm, valgte hun å ta sluttpakke og ble pensjonist - eller heltids farmor og bestemor, som hun selv sa - fra 2024.

2024 ble av mange årsaker et år med store omveltninger i Sissels liv, ikke bare yrkesmessig. Også hennes privatliv ble snudd på hodet av begivenheter som hun ikke hadde kontroll over. Hun avsluttet derfor foredraget med en beskrivelse av sitt nye liv, eller Sissel 2.0 som hun kalte det. Innimellom oppgaver som omreisende farmor og bestemor rekker hun å padle kajakk, gå på spinning, delta i aktivitetene til Havrefjell turlag og nyte konserter i  jazzklubben - og altså delta i våre ukentlige møter i klubben. Det er vi veldig fornøyd med.

 

Skrevet av Johan Songe 4.april 2025