Yngvar Aanonsen - mer enn fisk
Referat fra klubbmøte 6. mai 2024
De fleste forbinder antagelig Yngvar mest med fisk - som mangeårig driver av Fiskemottaket i Risør. At han også er en dreven hobbyornitolog er kanskje mindre kjent. Sannheten er uansett at han har vokst opp med interesse for fugler, og at både faren og bestefaren hadde samme interesse, slik at han på sett og vis er arvelig belastet. Men Yngvar har nok tatt et steg lenger ut i den bevingede verden. Han meldte seg inn i Norsk Ornitologisk Forening (NOF) som 35-åring, hvilket betyr at når han fyller 70 neste år, har han vært medlem der halve livet. For tre år siden endret forøvrig foreningen navn til BirdLife Norge, som en konsekvens av aktivitetens internasjonale aspekt.
Yngvar hadde lastet ned over 100 bilder på presidentens PC, og de fleste av disse rakk vi se. Lite ante vel denne referent at det fantes så mange fuglearter - og det bare i Risør kommune. Et lite jordskjelv i fantasien til en som har vokst opp i innlandet der kunnskapene begrenset seg til artene i "Alle fugler" samt mer eller mindre flyvedyktige eksosryper og lommelerker. Okke som, Yngvars interesse har ført han langs trekkruter og til hekkeplasser i nord og sør. Mange observasjoner er gjort enten fra båten eller fra foringsplassen i Tjærhjellen. På spørsmål fra salen om hva småfuglene blir servert hos Yngvar var svaret "solsikkefrø uten skall". Ikke for at de små vennene hans er kresne, men fordi skallene blir liggende på bakken og tiltrekker seg rotter og mus.
Men altså fugler. Disse etterkommerne fra dyr som levde på jorda for millioner av år siden er beskrevet slik i et oppslagsverk: Fugler eller nåtidsfugler er tobeinte, varmblodige virveldyr som nedstammer fra de skjellkledde, øglelignende sauropsidene. Hvor mange fuglearter som fins på jorda er usikkert, men BirdLLife Norge antydet i 2022 nærmere 11.000 arter. Og etter Yngvars detaljerte utlegninger skulle man tro han hadde kjennskap til de fleste. Mens vi altså fikk stifte bekjentskap med de vi kan støte på i vårt nærområde. Og det var tydeligvis innertier i dette forum, for her kom det spørsmål om hvor det er blitt av terna og dompapen, og hvorfor har måka en rød flekk på nebbet? Når det gjelder terna måtte Yngvar bare innrømme at man er usikker, men nedgangen har vart noen år. I fjor hekket et par på en av øyene men ungene ble aldri klekket uvisst av hvilken grunn. En teori går ut på at fuglene ble skremt av løshunder. Den røde flekken på måkas nebb skal være punktet måkeungene hakker på for å fortelle mora at de er sultne. Dermed gulper hun opp føde til sine små. Snakk om naturens vidunderlige verden!
Yngvars bildeserie spente fra fuglekongen, Norges minste fugl, til den imponerende havørna. Havørn ble totalfredet i 1968. Da hadde den vært utryddet på Sørlandet i flere tiår. Men etter mer enn 100 års fravær tok den opp igjen hekkingen i våre trakter for 10-12 år siden. Nå er det ikke sjelden å se havørn både til havs og inne i fjordene. Yngvars fugleinteresse har ført han til mange steder på kloden. Noen ganger reiser han i regi av BirdLife på tilrettelagte pakketurer med 12-14 deltakere. Andre ganger reiser han og kona på egne "vinger" for å få mer kjennskap til hvor trekkfuglene holder til, når de ikke er her eller enda lenger nord. På denne måten har Yngvar kunne observere fugler i våtmarksområder i Danmark og Nord-Tyskland så vel som i Afrika, Midt-Østen og Fjerne Østen. Ikke alle trekkfugler stopper i Risør på sin vei nord- eller sørover. Men mange gjør det. Og da er Yngvar klar med fotoapparatet. Vi fikk ta del i dette fantastiske livet gjennom Yngvars flotte bilder og hans grundige og detaljerte kommentarer. Selv om han ikke rakk å si mye om hver enkelt art, fikk vi likevel betydelig kunnskap og innsikt.
Det lar seg ikke gjøre å gjengi Yngvars foredrag i et referat. Men et par spesielle historier bet jeg merke i. At fugler kan fly både høyt og lavt, vet vi. Og at de kan fly fort. En vandrefalk er målt til nesten 400 km/t i stup. Da gjelder det å holde på hatten! Fugler kan også fly langt. Det må de kunne for å komme fra Svalbard eller Grønland eller Sibir til sør i Europa eller langt ned i Afrika. Hvordan de navigerer er for meg en gåte, men de finner fram. Og de finner igjen reiret sitt fra i fjor, om ingen i mellomtiden har tatt over. Noen fugler blir også gamle. Måker kan bli mellom 30 og 40 år, mens de fleste småfugler nøyer seg med 6-8 år.
Om fuglers utholdenhet må jeg trekke fram et par eksempler. Yngvar fortalte at en lappspove hadde fløyet non-stop fra Alaska til Tasmania. Dette er en avstand på 13.600 km. Turen ble gjennomført på drøye 11 døgn med en gjennomsnittsfart på 50 km/t. Enda mer imponerende var fortellingen om tårnseilerne. Den er aldri på bakken utenom hekketiden. Noen par hekker under takstein i Risør sentrum. Men når høsten nærmer seg tar de til vingene for å overvintre i det sørlige Afrika fra Botswana og Namibia og sørover. Og da flyr de uavbrutt fra august og til de igjen lander nord i Europa neste vår. En beregning viser at de i løpet av et år tilbakelegger rundt 200.000 km per år, en distanse tilsvarende fire-fem gang rundt jorda. Tårnseilerne henter all mat fra lufta og kan til og med sove, pusse fjærdrakta og pare seg i flukt. Og da fikk jeg for meg at sangeren John Paul Young har hentet teksten til "Love is in the Air" nettopp fra tårnseilerne. Hør bare disse to strofene:
Love is in the air, everywhere I look around. Love is in the air, every sight and every sound.
Love is in the air, in the whisper of the tree. Love is in the air, in the thunder of the sea.
Jeg avslutter dette lyriske avsnittet med en oppfordring. Finn sangen på mobilen, lukk øynene og se for deg Yngvars fugleverden mens tonene langsomt dør hen. God fornøyelse!
Skrevet av Johan Songe 10. mai 2024