Tid for kunstig intelligens
Referat fra klubbmøte 26. februar 2024
Da Roger Syversen inntok scenen i et mer enn fullstappet lokale denne milde mandagskvelden, med capsen sveisent og kledelig bak-fram, følte jeg meg litt akterutseilt. Og det skulle bli verre. Jeg fikk mer og mer følelsen av at det hadde vært fint med en liten porsjon kunstig intelligens når referatet skulle skrives. Men jeg gjør et forsøk, så får leseren velvillig legge til og trekke fra som det passer.
Roger har rukket å bli 50 år, men når vi hørte alt han har vært med på i jobben sin - og alle reisene han har gjort for å utforske fremtiden - skulle man tror han var minst like gammel som snittet av medlemmene i klubben. Med solide aner fra Risør og jobben i ryggsekken, har han altså valgt å slå seg til her i den hvite by, selv om kundene i hans virksomhet befinner seg i større miljøer enn vårt. Som spesialist på digital markedsføring kjenner han "alle" i bransjen, både kunder og leverandører. Første gangen jeg overhodet hørte ordet Tesla, var det selvsagt Roger som kom feiende ned Kragsgata i en sådan. Den gangen med en vilter hårmanke delvis skjult i en grå topplue. Og se om jeg ikke fikk sitte på en liten tur fra Storgata opp til Frydendal og tilbake, i baksetet riktignok, for i passasjersetet tronet innehaveren av Det lille hotell med verdensvant mine og mange spørsmål om bilen. Jeg hadde nok med å sitte oppreist da Roger demonstrerte akselerasjonen i vidunderet på toppen av Nyvei. Ingen politipatrulje i nærheten, heldigvis. Så langt fra minnenes verden.
Roger refererte innimellom til sin nyskrevne bok, Kunstig intelligens på 1-2-3, som jeg skaffet meg et eksemplar av. Den får jeg gi meg i kast med utover våren. Tipper det blir i små porsjoner. Her og nå skal jeg etter fattig evne gjenfortelle noe av det Roger fortalte oss. Han startet fornuftig nok med å forklare hva kunstig intelligens er, og hva dette begrepet innebærer og hva det kan brukes til. Han tok også med noen av KI sine ulemper og trusler, både overfor oss som individer og for arbeidsliv og samfunn. Han valgte imidlertid den myke og positive vinklingen, og da han avsluttet seansen med en rekke eksempler på hva han selv har brukt KI til - både profesjonelt og i sitt daglige liv - fikk vi se en både menneskelig og til tider morsom versjon av begrepet.
Roger viste til den spede start på 1950-tallet, lenge før noen hadde hørt ordet computer, og langt mindre var i stand til å uttale det. Men at forskningen på dette tema skjøt fart med utvikling av datateknologien, er lett å skjønne. Vi forholder oss daglig til enorme mengder data via vår egen PC og etter hvert mobilen. Og vi har lært oss at alt som skjer av utvikling på området har både en god og en dårlig side. Den gode er selvsagt at kunstig intelligens er egnet til å lette arbeidsoppgaver, særlig de rutinepregede og tildels kjedelige, og den har stor betydning for utvikling av nye behandlingsmetoder innen så vel medisin og helse som til å forbedre effektivitet og kvalitet innen transport og produksjon. Vi lar oss imponere av selvbetjente dagligvarebutikker der vi låser oss inn med en digital nøkkel, plukker varene, skanner dem og betaler med bankkort eller VIPPS, og vandrer lykkelig hjem med fangsten. Og mens fiskesuppa putrer på komfyren, kan vi google ordet "ChatGPT" og finne følgende: "ChatGPT er en språkmodell som bruker kunstig intelligens for å forstå, lage og forbedre menneskelig tekst". Med en enorm tilgang på data vil denne språkmodellen kunne gi deg svar på alt mellom himmel og jord du måtte lure på. Og svaret kommer i løpet av sekunder. Roger viste flere eksempler der han selv har lekt seg med verktøyet. Her er et par av dem:
- Et bilde (foto) av et åpent kjøleskap presenteres for ChatGPT med anmodning om forslag til hvilke middagsretter dette kan avstedkomme. I dette tilfellet kunne eieren av kjøleskapet velge mellom ulike kyllingretter, med ris, saus og grønnsaker. Eller noen gode smørbrød med ost og skinke med sunne grønnsaker til, bare for å nevne noe. Og ønsker du noen enkle oppskrifter i samme slengen, får du det med et tastetrykk.
- Roger planlegger en tur til Basecamp i Himalaya og lurer på hva han trenger å planlegge, hvordan han reiser for å komme dit, hva han må pakke, hvor han kan bo underveis, hvilke medisiner han bør ha med, hvilket budsjett han må påregne etc etc. Dette kan alle google seg til, hvis man har god tid og finner de rette informasjonssteder - som man kan stole på. Men via ChatGPT får Roger dette på noen få strakser servert på et fat. Det skal imidlertid legges til at Roger parallelt har gjort øvelsen "analogt" for å kunne kontrollere kvaliteten på det ChatGPT kommer opp med. Og det var så godt som identisk, bortsett fra én liten detalj: ChatGPT foreslo at han også pakker en liten fløyte i sekken slik at han kan påkalle oppmerksomhet hvis han havner i en kinkig situasjon. Imponerende!
Mot slutten kom Roger med noen morsomme eksempler på hvordan du blir "kunstner" med bruk av KI. Du tar et bilde av f eks en sau og ber plattformen du benytter komme med forslag til hvordan denne sauen kan fremstå i et bestemt miljø. Plutselig har du et unikt kunstverk der opphavsretten er din. Her viste Roger flere eksempler på hvilken kunst han selv har fått laget og printet ut og som han kan pryde veggene i stua med - i det huset han tenker å bygge når ChatGPT har levert tegninger og han har holdt bryllupstalen til den utkårede, som ChatGPT har kommet med forslag til.
Før Roger avsluttet til rungende applaus fra salen, var han selvsagt innom den noe skremmende siden av saken. Hva vil KI føre til mht bortfall av jobber? Hvilke nye metoder vil svindlere og andre lyssky elementer få tilgang til for å lure fra oss sårt oppsparte midler? Roger var mer enn tydelig på at med det vi vet allerede i dag om hva KI kan brukes til i den uærliges hender, er det all grunn til å være på vakt. Skepsis må bli mer enn en forsiktig mysing og rynking på nesen. Vi må aktivt sjekke ut om det vi blir presentert for i en telefonsamtale eller en SMS eller i en e-post, har i seg elementer som tyder på at vi har med gode apostler å gjøre eller ikke. Daglig får vi påminnelser om folk som blir lurt av telefoner fra politi, NAV og andre i det godes tjeneste. I andre enden befinner seg kanskje en maskin som ved hjelp av KI leser dine svar og kobler deg til en plattform som bare har én hensikt: lure deg!
Med ny kunnskap og en god del blandede følelser gikk denne referent noe tankefull hjem. Natten var rolig og drømmeløs, så kanskje en porsjon ChatGPT kan brukes i stedet for kryssord eller sudoku før man hiver på seg serken. Uansett; takk til Roger og programkomiteen.
Skrevet av Johan Songe 27. februar 2024