Web Analytics

"Tidsvitne" Kjell Skarheim


Referat fra klubbmøte 27. november 2023

Programkomiteen kommer stadig med nye godbiter, selv om kveldens tema har en dyster bakgrunn; nordmenn i tysk fangenskap under andre verdenskrig. Kjell er sønn av Varg Skarheim som ble arrestert av Gestapo i 1943 for illegalt motstandsarbeid. Nøyaktig hva dette gikk ut på, vet ikke Kjell så mye om, fordi faren aldri snakket om disse opplevelsene. På spørsmål fra familien var svaret som regel: "Jeg er ferdig med krigen".  Helt fram til 1992 da Kjells sønn, Odd Tormod, skulle være med Helga Arntzen på hennes første "Hvite buss til Auschwitz". Odd Tormod spurte sin farfar om han kunne fortelle om sin opplevelse for å være litt forberedt på hvilken historie han skulle møte. Og til alles overraskelse lot Varg seg intervjue av sitt barnebarn. Kortversjonen er følgende:

Varg var ansatt i politiet i Grimstad. Han ble med i motstandsarbeidet under "Mil.org" avd. Sørlandet ledet av major Arne Laudal. Tidlig i 1943 dukket Gestapo opp på politistasjonen og meldte at Varg var arrestert. Varg satt da i full uniform og fikk beskjed om å skaffe sivile klær. Noen løp hjem til kona og hentet klær, og så ble han plassert på en lastebil og kjørt til Kristiansand sammen med en del andre som ble arrestert samtidig. Blant disse var flere medlemmer av familien Dyvik som drev illegalt arbeid ved å formidle nyheter fra BBC via sine redaksjonslokaler for avisen Grømstadposten. Major Laudals gruppe var blitt angitt og under forhør og tortur på Arkivet ble flere hundre "Milorgere" navngitt og identifisert som sympatisører, blant disse Varg. Noe nærmere om hva Varg skulle ha vært med på, har Kjell som nevnt aldri klart å finne ut.

Så bar det av sted til Grini, Norges største fangeleir under krigen. Der ble Varg til han i juni ble ført ombord på skipet "Monte Rosa" som gikk i mer eller mindre fast rute mellom Norge og Tyskland. "Festung Norwegen" med mer enn 300.000 tyske soldater hadde behov for jevnlige transporter av mannskap mellom Tyskland og Norge. Via Danmark og Kiel ankom båten Hamburg, der fangene ble innkvartert noen dager før ferden gikk videre - i kuvogner - til Sachsenhausen nord for Berlin.

Resten av historien - fram til frigivelsen og hjemtransport med Hvite busser i mai 1945 - handler om det umennesklige oppholdet i en konsentrasjonsleir. Et halvt år før Varg døde fikk Kjell med en diktafon tatt opp en halvtimes samtale med sin far, der han forteller om oppholdet. Lydopptaket er senere digitalisert slik at det lar seg avspille. Sammen med Kjells lysbilder var dette en sterk opplevelse for tilhørerne. Varg var på tidspunktet for opptaket sterkt preget av sin kreftsykdom, men stemmen hans er fast og klar når han forteller om oppstilling på apell-plassen i timevis mens de ventet på en hengning eller avstraffelse som var en del av det daglige livet i leiren. Og det han sto og tenkte mest på, var når han kunne komme i hus og få litt kålsuppe og varme i kroppen.

De som ønsker mer detaljer om Varg Skarheim og hans skjebne kan finne det på hjemmesiden til Aktive Fredsreiser. Der finner man blant annet en avskrift av Vargs dagbok fra den siste tiden i fangenskap. Helga Arntzen innførte tidlig begrepet "tidsvitne" og mange norske ungdommer har stiftet bekjentskap med disse ved å delta på dannelsesturene med Helgas busser.

Tiden går og de eldste tidsvitnene er borte. Nå kommer såkalte 2. generasjons tidsvitner på banen, dvs. barn og slektninger av de som selv opplevde å være fange, og som enten har fått overlevert historien eller selv har klart å rekonstruere den. Kjell er et godt eksempel i så måte. Han dro selv til Tyskland i 1988 for å lete opp steder faren hadde vært. Da sønnen fikk bestefar til å fortelle, våknet interessen hos Kjell på ny. Det ble nye turer i regi av "Hvite busser" - senere "Aktive fredsreiser". Og da Kjells mor døde 14 år etter sin mann, fant Kjell under oppryddingen en hel kasse med papirer som moren hans hadde tatt vare på. Der var det rasjoneringskort og andre dokumenter, og ikke minst mer enn 40 brev fra mor til far - eller omvendt. Selv om det var streng sensur, all post ble åpnet av tyskerne, ga innholdet i brevene likevel fakta om noe av det som utspilte seg både hjemme og ute. Kjell er en dyktig fotograf og har samlet mye stoff på sine turer med Aktive Fredsreiser. På et tidspunkt ble Kjell spurt av Bjørn Arntzen om han kunne lage en presentasjon basert på alt dette, til bruk i opplysningsarbeidet i forbindelse med turene. Det var denne presentasjonen vi fikk servert i går. På grunn av begrenset tid ble det noen kutt i svingene her og der, men alt i alt ble det en mettet stund - og stillheten i etterkant var til å ta og føle på. Takk Kjell!


Skrevet av Johan Songe 28. november 2023