Referat fra klubbmøte 22. oktober 2018.
For første gang i historien, tror jeg, har vi fått en kokk
som medlem. Og til alt overmål en vaskekte svenske! Bo Olof - eller Bosse som de fleste kjenner
han som - Hellström kommer fra Göteborg. Han er 53 år, men etter å hørt om hans
mange bravader, kunne det sikkert vært plusset på 10-15 til. Han åpnet med å si
at han er "matinteresserad". Det er greit å vite at sjefen på
Matkroken i Risør er opptatt av mat. Familien - far, mor og fire barn (?) -
flyttet litt fram og tilbake i Bohuslänområdet da han var liten, men da Bosse
fylte 15 flyttet han tilbake til Göteborg og begynte som bakerlærling. Han
oppdaget at arbeidstiden i det yrket var noe ubekvem. En baker må gjerne ha
deigen klar i tre-fire tiden om morgenen, så han valgte å gå på restaurantskole
i stedet. Etter to år der kunne han rette blikket mot verden utenfor.
I ungdomstiden var han veldig sportsinteressert. Eller
rettere sagt sportsaktiv, for interessen er der stadig vekk. Han spilte
bordtennis, hockey og fotball. Og hvis jeg ikke misforsto hans svenske dialekt,
har han vært med å bli europamester i en frisbee-konkurranse! Han jobbet på
ulike restauranter i Göteborg i 10 år. Innimellom andre oppdrag var han kokk på
IFK Göteborg og fulgte dem rundt i verden da de deltok i Champions League. Her
er jeg på tynn is, for sport er ikke mitt felt. Jeg syns først han sa han var
"massör" på IFK, men antagelig sa han "masse jobb". Okke
som; Bosse duret videre i sin livlige og morsomme presentasjon. Han var med IFK
til Albania i en tid da det ikke var direkte turistvennlig der. Og han var med
til Addis Abeba som "matobservatör". Poenget med å ha med egen kokk
var å forsøke å unngå matforgiftning og andre uhumskheter. Og som regel brakte
laget med seg ekte svenske råvarer for å være på den sikre siden.
Bosses verden ble stadig utvidet. Han jobbet en stund på en
svensk restaurant i San Diego, California. Etter et halvt år der gikk turen til
New Zealand - og videre til Australien der han ble i 15 måneder - før han vente
tilbake til sitt kjære Göteborg. En periode - eller flere, kanskje - kokkelerte
han på den kjente restauranten "Panorama" og ble kjent med
stjernekokken Håkan Thörnström som senere startet sitt eget Thörnströms Kök og
i 2011 oppnådde en stjerne i Michelin-guiden. Bosse lærte masse om hvordan
gjøre kjærlighet til mat om til smaksopplevelse for kundene. En tur til Canada
som kokk på det svenske konsulatet i Ottawa rakk han også. Fortsatt var Bosse
ikke blitt mer enn 30 år.
Så oppsto skjebnesvangre hendelser i Bosses liv. Jeg rakk
ikke å notere hva som kom først, men kortversjonen får være at fra februar 1998
har Bosses adresse vært Risør. Via fru tannlege Line i Arendal (hvordan og
hvorfor han havnet sammen med nevnte tannlegefrue fikk jeg ikke helt tak i),
men hennes bekjentskap med Tordis Hødnebø brakte han i kontakt med Astrid og
Gustav på Buene. Bosse og broren dro i gang et samarbeid med Stig og Dag og
drev restaurant på Buene i sju år. Siden har han vært innom de fleste
"krogene" i byen - og endatil fungert som vikarlærer i matfag på
ungdomsskolen. Det var på den tiden alle ungdomsskoleelever i Risør hadde kokk som førstevalg på yrkesønsket sitt.
Bosse ble etter hvert kjent med Grethe Lindstøl som jobbet
hos Hødnebø i Buvika. Hver gang han skulle treffe Dag eller Stig på kontoret,
måtte han passere Grethes klippebord. Resten er søt musikk. Sammen har de
utviklet en forkjærlighet for øyer i Karibien. Til å begynne med besøkte de øya
Isla Margarita utenfor Venezuela. Der traff de et norsk par som tipset dem om
Aruba, den minste av de såkalte ABC-øyene i De nederlandske antiller litt
lengre vest i det karibiske hav. Påsken 2005 dro de til Aruba, og dagen etter
de ankom kjøpte de seg et hus som de siden besøker et par ganger i året.
Matkroken, eller ICA som det het i 2011, har vært Bosses
arbeidsplass de siste sju årene. Han startet som leder i ferskvareavdelingen,
men ble i 2015 sjef for hele butikken. Han trives godt selv om det er en kamp å
komme ut med overskudd. Omsetningen i år havner på ca. 28 mill. Første del av
året var tøff, men en god sommer ser ut til å redde resultatet. Han syns
Trebåtfestivalen er en utfordring når butikken mer eller mindre stenges inne og
mister parkeringsplasser utenfor. Omsetningen går ned til en tredjedel av det
normale. Hans høyeste ønske er at festivalen skyves en uke ut i august slik at
sentrumsbutikkene får med seg omsetning fra hele fellesferien. Og hva er hans
drøm, eller visjon om du vil? Å drive en restaurant der han kan gjøre matkjærlighet
om til smaksopplevelse for kundene.