Web Analytics

Elisabeth Schwabe-Hansen: Diplomati i en verden i endring

Referat fra klubbmøte 4. juli 2022

Det er alltid stas å få besøk av ungdom med røtter i så vel Risør som i klubben. Når det så gjelder kveldens foredragsholder er hun til alt overmål datter av en PDG, Past District Governor for uinnvidde. Dessverre døde Fred for et snaut år siden. Han hadde definitivt vært en stolt tilhører i klubblokalet denne mandagen. Før vi går til Elisabeths foredrag er det fristende å ta inn noen linjer fra minneordet om Fred som står på hjemmesiden vår:

"Freds Rotary-hjerte banket først og fremst for organisasjonens internasjonale aspekt. Han var glødende opptatt av prosjekter med samarbeid på tvers av landegrenser.  Fred var også en drivkraft i det såkalte ShelterBox-prosjektet, en internasjonal veldedighetsorganisasjon for katastrofehjelp, som gir nødhjelp og andre hjelpemidler til familier rundt om i verden som har mistet hjemmene sine i katastrofe eller konflikt - og som Rotary har gått i partnerskap med."

Så er det kanskje ikke så underlig at Elisabeth gjennom 20 år i norsk UD har spesialisert seg på oppdrag i områder der kriser og konflikt ikke er unntaket, men regelen. Ja, vi snakker Afrika. Hennes tittel er avdelingsdirektør i Utenriksdepartementet i det som på engelsk kalles "Section for the Horn of Africa and West-Africa" - øverst i det beltet som deler Afrika i det vi kaller Afrika sør for Sahara, for å si det litt komplisert. Afrika er ikke en enkel verdensdel å forklare, men vi kan jo begynne med at Afrika består av 54 land eller uavhengige stater, og en del mer eller mindre selvstyrte (les: egenrådige) enklaver som ikke har formell status som land eller stat. Seksjonen hennes har ansvar for i alt 24 land, og det er ikke småstater vi snakker om. De som har forsøkt å legge et europeisk land av en viss størrelse f eks Frankrike inn i et land i dette området, la oss si Mali, vil bli forskrekket over hvilke enorme landområder det er snakk om.

Elisabeth knyttet sine betraktninger i stor grad til det vi kan kalle "Norges interesser". Og de er såmenn ikke få, selv om vi er et lite land med svært få mennesker. Det har sammenheng med at Norge faktisk er en stormakt i visse sammenhenger. Vi har ressurser (olje og fisk) og vi har en strategisk beliggenhet mellom Atlanteren og Russland. Vi har suverenitet over Svalbard, vi har ansvar for utdeling av Nobels fredspris og vi har generalsekretæren i NATO. For ikke lenge siden hadde vi også Europarådets generalsekretær, Torbjørn Jagland, på toppen av alt bosatt i Risør. Norge har hatt rolle som fredsmegler i mange konflikter, og vi blir lyttet til kanskje først og fremst fordi vi ikke har særinteresser verken politisk eller økonomisk. Norge har heller aldri vært koloniherre, slik mange land i Europa har, med en historie de må slite med også i våre dager. 

Dette med Europas kolonihistorie er jo en konfliktårsak i seg selv. Afrikas grenser er i betydelig grad tegnet av "utenforstående" basert på kolonimaktenes egeninteresse, og lite hensyn er tatt til de folkegrupper og stammer som opprinnelig befolket det enorme landskapet. Intet kontinent har i samme grad som Afrika gjennomlevd kontinuerlige kriser, det være seg tørke og matmangel, krig og uro, epidemier og klimautfordringer. Verdensmakter som Kina har med sine langsiktige strategier for råvaretilgang og utvikling av eksportmarkeder relativt lett kunnet få fotfeste ved å tilby landene prosjekter innen infrastruktur; veier og jernbane, telenett etc. Derfor var det bare halvparten av landene i Afrika som voterte da FNs hovedforsamling hadde Russlands invasjon av Ukraina på dagsorden. De ønsket rett og slett ikke å opptre som om de hadde valgt side i konflikten.

Mange land i Afrika har stor utenlandsgjeld - i tillegg til den de har gjennom IMF og andre offisielle finanssystemer, særlig til Kina. Når det gjelder USA og Vesten for øvrig handler interessene stort sett om de sikkerhetspolitiske forholdene. Europeisk migrasjonspolitikk er sterkt preget av menneskesmuglingen som foregår fra Afrika til landene rundt Middelhavet. Elisabeth viste kart over områder der verdien av  menneskesmugling er en stor del av regionens økonomi. I det hele tatt er ulovlig handel over synlige og usynlige grenser betydelig, og områdene er så store at regjeringsmaktene ikke har mulighet til å føre kontroll.

Norske rederier var sterkt berørt da somaliske pirater en periode angrep handelsfartøy i Aden-bukta. Etter koordinert internasjonalt diplomatisk og militært samarbeid har denne trafikken stoppet opp. Men bare for å bli flyttet til Guinea-bukta. I 2020 skjedde 95 % av alle tilfeller av kidnapping av sjøfolk for løsepenger i dette området, særlig med utspring i Nigeria. Dette alene gir grunnlag for norsk deltakelse i internasjonalt diplomati for å nedkjempe problemet, blant annet gjennom en egen resolusjon om maritim sikkerhet i Guinea-bukta i FNs sikkerhetsråd. Tiltakene er ofte å komme med forslag til alternativ virksomhet som gir disse landene insentiver til selv å rydde opp og lovverk som muliggjør etterforskning og straffeforfølgning. Vest-Afrika er også en interessant partner for Norge på grunn av områdets fiskeressurser og maritime interesser generelt. Her kan Norge bidra med faglig kunnskap om forvaltning slik at landene bedre kan utnytte ressursene på en bærekraftig måte.

Elisabeth avsluttet med at det tross alt er lyspunkter å finne i denne delen av Afrika. Noen land som f eks Ghana kan være av interesse å investere i. Norge har som uttalt mål å øke sin eksport med 50 % og hvor finnes mulighetene? Europa er stort sett mettet. USA er et krevende marked ikke minst på grunn av særskilte amerikanske ansvarslover, og i Asia har vi hentet ut det vi kan på mange områder. Dermed peker Afrika seg ut. Dessuten går det framover med afrikansk arbeid for klimatiltak og naturvern, bedre beskyttelse av sivile i konfliktområder, kvinners rettigheter og mye annet som vil ha stor betydning for Afrika som en likeverdig handelspartner.

Spørsmålsrunden avslørte stort engasjement i salen, og Elisabeth svarte åpent og utfyllende på alt. Nok en lærerik mandagskveld i Risør Rotary.

  Skrevet av Johan Songe 13. juli 2022


 

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Menighetssenteret
Adresse: Kirkegata 1
Postnummer: 4950
Sted: RISØR
Land: NO
Møtedag: Mandag
Møtetid: 20:00
Møtespråk: no

ENKELT Å BIDRA TIL VÅRE FOND
STØTT TRF - TRYKK PÅ SPAREGRISEN


Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...